Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Szamotułach

Badanie mięsa na użytek własny:

 

Posiadacz zwierząt gospodarskich ma prawo ich uboju na terenie gospodarstwa na użytek własny. Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa bydła do dwunastego miesiąca życia, świń, owiec, kóz, drobiu, zajęczaków oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych w celu produkcji mięsa na użytek własny.

 

Zamiar ubicia świni, cielęcia do 12 m-ca życia, owcy lub kozy należy zgłosić pisemnie (w formie powiadomienia) na 48 godzin przed ubojem na adres: Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Szamotułach, ul. Szczuczyńska 60, 64-500 Szamotuły lub e-mail: piwszamotuly@wiw.poznan.pl.

 

Szczegółowe informacje dotyczące uboju na użytek własny zostały opisane w ulotce - WYMAGANIA WETERYNARYJNE PRZY PROWADZENIU UBOJU NA UŻYTEK WŁASNY - wymagania weterynaryjne Szczegóły pliku
Nazwa: Poradnik Wymagania dla uboju na użytek własny.pdf
Opis: Poradnik Wymagania dla uboju na użytek własny
Utworzono: 2020-06-25 10:53:29
Data dodania: 2024-04-11 10:55:02
Autor pliku: Główny Inspektorat Weterynarii
Wprowadził/a: Kaźmierczak Marzena
Rozmiar pliku: 0.29 MB
Rozszerzenie pliku: pdf
.

 

Aktualny wzór powiadomienia o zamiarze przeprowadzenia uboju trzody chlewnej w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny znajduje się w zakładce wzory dokumentów.

 

Badanie mięsa świń w kierunki włośni jest obowiązkowe. Właściciel zobowiązany jest do pobrania próbki i dostarczenia jej do urzędowego lekarza weterynarii celem przeprowadzenia badania. Z uwagi na zagrożenie włośnicą obowiązku tego należy bezwzględnie przestrzegać!

W przypadku gdy gospodarstwo położone jest na obszarach objętym ograniczeniami w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń obowiązkowe jest przeprowadzenie badania przedubojowego i poubojowego włącznie z badaniem mięsa w kierunku włośni.